CbyTrimaster_logo_text1

Advice #91: Du har tränat klart senast idag ...

om du ska tävla kommande helg, i alla fall den typ av träning som ska förbättra din kondition eller snabbhet.

Tyvärr finns allt för många som tränar allt för mycket allt för nära allt för hårt inpå en viktig tävling. Sällan sker det för att man tror man blir bättre utan man vill vara säker på att man klarar distansen eller känner efter hur det känns med formen. Men speciellt när man tävlar på långdistans är detta agerande rentav kontraproduktivt. Nu är tiden för att kroppen ska återhämta sig ordentligt och samtidigt behålla spänsten.

Det är självklart en konst i sig att göra det rätt då alla reagerar olika och återhämtar sig olika snabbt. Standard program fungerar just bara för den som är ”standard”. En tumregel är dock att du ska minska volymen men bibehålla intensiteten minst en eventuellt två veckor innan tävlingen. Vilar du för mycket eller som jag bruka säga – vilar du för hårt – då kan du lätt bli seg och ett välkänt tecken på det är när det känns som gummiben vid startlinjen och ingen ork finns kvar, den har nästan bokstavligen runnit ur tårna.
Alltså, ner med volym och håll kvar intensiteten.
Har du inte tränat tillräckligt fram tills nu så finns ingen anledning att göra det sista veckan innan tävling. Lycka till med dina förberedelser! (lite tips om det kommer i kommande bloggen under veckan)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln