CbyTrimaster_logo_text1

#93: Optimal prestation - optimal energitillförsel

Jag har ett gammalt mantra som även mina adepter får höra, ibland för ofta: Sammanställ en matplan. Du vinner inte loppet för att du har en matplan, men du kan förlora loppet om du inte har en.

Vad är då en matplan?

Du kan på några 100kcal exakt räkna ut hur mycket energi som går åt vid varje gren. Det är självklart beroende på hur snabbt du kör och hur länge. En tumregel för längre distanser och motsvarande tempo är att du förbrukar mellan 500 – 700 kcal/h, topatleter kan ligga klart högre. Samtidigt har din kropp enbart begränsad förmåga att ta upp och omvandla en viss mängd näring till energi. Detta är ca. 300 – 400 kcal/h. Jag har läst om upptag för toptriatleter som tränat sig upp till 500kcal/h. Men där tar det stopp. Även om du lassar i dig massor mer med sportdryck eller bars än den nämnda mängden så kan din kropp inte använda det, den är mätt då. Det blir bara onödig belastning i magen.

Du ser alltså viktigheten av regelbundet energiintag under loppet med energi i form av kolhydrater som snabbt står till förfogande för förbränning. Ändå minskar dina energidepåer för varje timme under ett lopp.I något annat sammanhang kan vi ta upp samspel mellan fettförbränning och kolhydratreserver. Men nu har du den kapacitet du har. Du kan inte ändra den fram till tävlingsdagen något speciellt utan marginellt. Därför är det viktigt att du är noggrann med ett regelbundet intag av energi – med den som du är van vid.
Gillar du enbart sportdryck – kör med det. Älskar du gel – kör med det. Blandat – kör med det. Men få i dig ca 75 – 100 kcal i form av kolhydrater var 15:e / 20:e minut. Var konsekvent och envis med det. Oavsett om du just känner för att äta och dricka eller inte.

Du kommer att göra ett säkrare resultat och en bättre prestation än om du skulle lämna detta åt slumpen eller – ännu värre – ditt humör. Det finns få som halvvägs i löpningen är supersugna på ännu en mugg sportdryck men vet du att det behövs för att bära dig bra till målet så kommer du att se framemot den.

Lycka till med dina förberedelser.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln