Senaste inläggen
'mat'
Bortsett från den fysiska och mentala träningen är näringsintag före och under tävlingen ett mycket avgörande moment. Kanske är därför så många även oroliga och nervösa för hur de ska göra.
Speciellt i en tid där det ter sig att det finns flera dieter än religioner så kan det vara svårt att som coach ge allmängiltiga råd. Den som absolut inte äter kött behöver en helt annan ansats än den som hanterar sitt proteinintag i första hand med kött. En gluten eller laktosintolerans, där menar jag de som har en diagnos, behöver ha en annan plan än de som är allätare med stålmage.
Några generella riktlinjer gäller ändå:
Så att det inte blir en nutritionsföreläsning bara några korta drag. Din energi som driver din kropp framåt under en IRONMAN-tävling kommer som bekant i första hand från kolhydrater och fett. Vårt huvudproblem som långdistansare är att vi kan bara lagra ungefär 500 g kolhydrater främst i levern och musklerna. Det betyder att du har vid full kolhydratladdning ca. 2000 kcal i snabb energi. Detta räcker beroende hur snabbt du kör ca. 1,5 timme. Är du mer ekonomisk och dessutom har en lägre fart så klarar du dig mycket längre. Konsten är att du tar upp så mycket energi som möjligt under loppet (300 – 400 kcal/h) och samtidigt har rätt tempo. På så vis klarar du hela loppet med en jämnare energiförbrukning och du undviker att gå in i den berömda väggen. Vi antar att du tävlar i 12 timmar så kan du alltså ”spela” med ca. 5500kcal kolhydrater. Eller ca 450kcal i form av snabb energi. Beroende på hur bra du är på fettförbränning ju högre tempo kan du hålla under hela loppet.
Vad kan du då göra i förväg för att komma till tävlingen i så bra status ang näring och vätskebalans som möjligt?
- Första dagarna i sista veckan innan tävlingen är det en bra idé att dra ner något på kolhydrater och öka andelen protein och fett i kosten. Här är det viktigt att dricka ordentligt då mindre andel kolhydrater även binder mindre mängd vatten.
- De sista dagarna innan tävlingen ökar du kolhydratandelen igen till 8 – 12 g kolhydrater per kilo kroppsvikt. Det är dock smart att under de sista två dagar ta något mindre 6- 10 g kolhydrater per kilo kroppsvikt. Detta gör du också för du har en lägre energiförbrukning pga mindre träning.
- Undvik mat som du vet är mer besvärlig för magen som bönor och mycket fiber.
Angående mängd vätska du ska inta per dag fram till tävlingsmorgonen finns inga exakta rekommendationer men att kasta vatten ca. var 4:e till 5:e timme är ett bra riktsnöre. Det är även en bra idé att salta maten lite extra den sista veckan innan tävlingen.
Imorgon ta vi några tips för tävlingsdagen.
Lycka till med dina förberedelser!
(Du är välkommen att skicka just dina frågor inför tävlingen!)
'mat'
Bortsett från den fysiska och mentala träningen är näringsintag före och under tävlingen ett mycket avgörande moment. Kanske är därför så många även oroliga och nervösa för hur de ska göra.
Speciellt i en tid där det ter sig att det finns flera dieter än religioner så kan det vara svårt att som coach ge allmängiltiga råd. Den som absolut inte äter kött behöver en helt annan ansats än den som hanterar sitt proteinintag i första hand med kött. En gluten eller laktosintolerans, där menar jag de som har en diagnos, behöver ha en annan plan än de som är allätare med stålmage.
Några generella riktlinjer gäller ändå:
Så att det inte blir en nutritionsföreläsning bara några korta drag. Din energi som driver din kropp framåt under en IRONMAN-tävling kommer som bekant i första hand från kolhydrater och fett. Vårt huvudproblem som långdistansare är att vi kan bara lagra ungefär 500 g kolhydrater främst i levern och musklerna. Det betyder att du har vid full kolhydratladdning ca. 2000 kcal i snabb energi. Detta räcker beroende hur snabbt du kör ca. 1,5 timme. Är du mer ekonomisk och dessutom har en lägre fart så klarar du dig mycket längre. Konsten är att du tar upp så mycket energi som möjligt under loppet (300 – 400 kcal/h) och samtidigt har rätt tempo. På så vis klarar du hela loppet med en jämnare energiförbrukning och du undviker att gå in i den berömda väggen. Vi antar att du tävlar i 12 timmar så kan du alltså ”spela” med ca. 5500kcal kolhydrater. Eller ca 450kcal i form av snabb energi. Beroende på hur bra du är på fettförbränning ju högre tempo kan du hålla under hela loppet.
Vad kan du då göra i förväg för att komma till tävlingen i så bra status ang näring och vätskebalans som möjligt?
- Första dagarna i sista veckan innan tävlingen är det en bra idé att dra ner något på kolhydrater och öka andelen protein och fett i kosten. Här är det viktigt att dricka ordentligt då mindre andel kolhydrater även binder mindre mängd vatten.
- De sista dagarna innan tävlingen ökar du kolhydratandelen igen till 8 – 12 g kolhydrater per kilo kroppsvikt. Det är dock smart att under de sista två dagar ta något mindre 6- 10 g kolhydrater per kilo kroppsvikt. Detta gör du också för du har en lägre energiförbrukning pga mindre träning.
- Undvik mat som du vet är mer besvärlig för magen som bönor och mycket fiber.
Angående mängd vätska du ska inta per dag fram till tävlingsmorgonen finns inga exakta rekommendationer men att kasta vatten ca. var 4:e till 5:e timme är ett bra riktsnöre. Det är även en bra idé att salta maten lite extra den sista veckan innan tävlingen.
Imorgon ta vi några tips för tävlingsdagen.
Lycka till med dina förberedelser!
(Du är välkommen att skicka just dina frågor inför tävlingen!)
'mat'
Bortsett från den fysiska och mentala träningen är näringsintag före och under tävlingen ett mycket avgörande moment. Kanske är därför så många även oroliga och nervösa för hur de ska göra.
Speciellt i en tid där det ter sig att det finns flera dieter än religioner så kan det vara svårt att som coach ge allmängiltiga råd. Den som absolut inte äter kött behöver en helt annan ansats än den som hanterar sitt proteinintag i första hand med kött. En gluten eller laktosintolerans, där menar jag de som har en diagnos, behöver ha en annan plan än de som är allätare med stålmage.
Några generella riktlinjer gäller ändå:
Så att det inte blir en nutritionsföreläsning bara några korta drag. Din energi som driver din kropp framåt under en IRONMAN-tävling kommer som bekant i första hand från kolhydrater och fett. Vårt huvudproblem som långdistansare är att vi kan bara lagra ungefär 500 g kolhydrater främst i levern och musklerna. Det betyder att du har vid full kolhydratladdning ca. 2000 kcal i snabb energi. Detta räcker beroende hur snabbt du kör ca. 1,5 timme. Är du mer ekonomisk och dessutom har en lägre fart så klarar du dig mycket längre. Konsten är att du tar upp så mycket energi som möjligt under loppet (300 – 400 kcal/h) och samtidigt har rätt tempo. På så vis klarar du hela loppet med en jämnare energiförbrukning och du undviker att gå in i den berömda väggen. Vi antar att du tävlar i 12 timmar så kan du alltså ”spela” med ca. 5500kcal kolhydrater. Eller ca 450kcal i form av snabb energi. Beroende på hur bra du är på fettförbränning ju högre tempo kan du hålla under hela loppet.
Vad kan du då göra i förväg för att komma till tävlingen i så bra status ang näring och vätskebalans som möjligt?
- Första dagarna i sista veckan innan tävlingen är det en bra idé att dra ner något på kolhydrater och öka andelen protein och fett i kosten. Här är det viktigt att dricka ordentligt då mindre andel kolhydrater även binder mindre mängd vatten.
- De sista dagarna innan tävlingen ökar du kolhydratandelen igen till 8 – 12 g kolhydrater per kilo kroppsvikt. Det är dock smart att under de sista två dagar ta något mindre 6- 10 g kolhydrater per kilo kroppsvikt. Detta gör du också för du har en lägre energiförbrukning pga mindre träning.
- Undvik mat som du vet är mer besvärlig för magen som bönor och mycket fiber.
Angående mängd vätska du ska inta per dag fram till tävlingsmorgonen finns inga exakta rekommendationer men att kasta vatten ca. var 4:e till 5:e timme är ett bra riktsnöre. Det är även en bra idé att salta maten lite extra den sista veckan innan tävlingen.
Imorgon ta vi några tips för tävlingsdagen.
Lycka till med dina förberedelser!
(Du är välkommen att skicka just dina frågor inför tävlingen!)
'mat'
Bortsett från den fysiska och mentala träningen är näringsintag före och under tävlingen ett mycket avgörande moment. Kanske är därför så många även oroliga och nervösa för hur de ska göra.
Speciellt i en tid där det ter sig att det finns flera dieter än religioner så kan det vara svårt att som coach ge allmängiltiga råd. Den som absolut inte äter kött behöver en helt annan ansats än den som hanterar sitt proteinintag i första hand med kött. En gluten eller laktosintolerans, där menar jag de som har en diagnos, behöver ha en annan plan än de som är allätare med stålmage.
Några generella riktlinjer gäller ändå:
Så att det inte blir en nutritionsföreläsning bara några korta drag. Din energi som driver din kropp framåt under en IRONMAN-tävling kommer som bekant i första hand från kolhydrater och fett. Vårt huvudproblem som långdistansare är att vi kan bara lagra ungefär 500 g kolhydrater främst i levern och musklerna. Det betyder att du har vid full kolhydratladdning ca. 2000 kcal i snabb energi. Detta räcker beroende hur snabbt du kör ca. 1,5 timme. Är du mer ekonomisk och dessutom har en lägre fart så klarar du dig mycket längre. Konsten är att du tar upp så mycket energi som möjligt under loppet (300 – 400 kcal/h) och samtidigt har rätt tempo. På så vis klarar du hela loppet med en jämnare energiförbrukning och du undviker att gå in i den berömda väggen. Vi antar att du tävlar i 12 timmar så kan du alltså ”spela” med ca. 5500kcal kolhydrater. Eller ca 450kcal i form av snabb energi. Beroende på hur bra du är på fettförbränning ju högre tempo kan du hålla under hela loppet.
Vad kan du då göra i förväg för att komma till tävlingen i så bra status ang näring och vätskebalans som möjligt?
- Första dagarna i sista veckan innan tävlingen är det en bra idé att dra ner något på kolhydrater och öka andelen protein och fett i kosten. Här är det viktigt att dricka ordentligt då mindre andel kolhydrater även binder mindre mängd vatten.
- De sista dagarna innan tävlingen ökar du kolhydratandelen igen till 8 – 12 g kolhydrater per kilo kroppsvikt. Det är dock smart att under de sista två dagar ta något mindre 6- 10 g kolhydrater per kilo kroppsvikt. Detta gör du också för du har en lägre energiförbrukning pga mindre träning.
- Undvik mat som du vet är mer besvärlig för magen som bönor och mycket fiber.
Angående mängd vätska du ska inta per dag fram till tävlingsmorgonen finns inga exakta rekommendationer men att kasta vatten ca. var 4:e till 5:e timme är ett bra riktsnöre. Det är även en bra idé att salta maten lite extra den sista veckan innan tävlingen.
Imorgon ta vi några tips för tävlingsdagen.
Lycka till med dina förberedelser!
(Du är välkommen att skicka just dina frågor inför tävlingen!)
'mat'
Bortsett från den fysiska och mentala träningen är näringsintag före och under tävlingen ett mycket avgörande moment. Kanske är därför så många även oroliga och nervösa för hur de ska göra.
Speciellt i en tid där det ter sig att det finns flera dieter än religioner så kan det vara svårt att som coach ge allmängiltiga råd. Den som absolut inte äter kött behöver en helt annan ansats än den som hanterar sitt proteinintag i första hand med kött. En gluten eller laktosintolerans, där menar jag de som har en diagnos, behöver ha en annan plan än de som är allätare med stålmage.
Några generella riktlinjer gäller ändå:
Så att det inte blir en nutritionsföreläsning bara några korta drag. Din energi som driver din kropp framåt under en IRONMAN-tävling kommer som bekant i första hand från kolhydrater och fett. Vårt huvudproblem som långdistansare är att vi kan bara lagra ungefär 500 g kolhydrater främst i levern och musklerna. Det betyder att du har vid full kolhydratladdning ca. 2000 kcal i snabb energi. Detta räcker beroende hur snabbt du kör ca. 1,5 timme. Är du mer ekonomisk och dessutom har en lägre fart så klarar du dig mycket längre. Konsten är att du tar upp så mycket energi som möjligt under loppet (300 – 400 kcal/h) och samtidigt har rätt tempo. På så vis klarar du hela loppet med en jämnare energiförbrukning och du undviker att gå in i den berömda väggen. Vi antar att du tävlar i 12 timmar så kan du alltså ”spela” med ca. 5500kcal kolhydrater. Eller ca 450kcal i form av snabb energi. Beroende på hur bra du är på fettförbränning ju högre tempo kan du hålla under hela loppet.
Vad kan du då göra i förväg för att komma till tävlingen i så bra status ang näring och vätskebalans som möjligt?
- Första dagarna i sista veckan innan tävlingen är det en bra idé att dra ner något på kolhydrater och öka andelen protein och fett i kosten. Här är det viktigt att dricka ordentligt då mindre andel kolhydrater även binder mindre mängd vatten.
- De sista dagarna innan tävlingen ökar du kolhydratandelen igen till 8 – 12 g kolhydrater per kilo kroppsvikt. Det är dock smart att under de sista två dagar ta något mindre 6- 10 g kolhydrater per kilo kroppsvikt. Detta gör du också för du har en lägre energiförbrukning pga mindre träning.
- Undvik mat som du vet är mer besvärlig för magen som bönor och mycket fiber.
Angående mängd vätska du ska inta per dag fram till tävlingsmorgonen finns inga exakta rekommendationer men att kasta vatten ca. var 4:e till 5:e timme är ett bra riktsnöre. Det är även en bra idé att salta maten lite extra den sista veckan innan tävlingen.
Imorgon ta vi några tips för tävlingsdagen.
Lycka till med dina förberedelser!
(Du är välkommen att skicka just dina frågor inför tävlingen!)
'mat'
Bortsett från den fysiska och mentala träningen är näringsintag före och under tävlingen ett mycket avgörande moment. Kanske är därför så många även oroliga och nervösa för hur de ska göra.
Speciellt i en tid där det ter sig att det finns flera dieter än religioner så kan det vara svårt att som coach ge allmängiltiga råd. Den som absolut inte äter kött behöver en helt annan ansats än den som hanterar sitt proteinintag i första hand med kött. En gluten eller laktosintolerans, där menar jag de som har en diagnos, behöver ha en annan plan än de som är allätare med stålmage.
Några generella riktlinjer gäller ändå:
Så att det inte blir en nutritionsföreläsning bara några korta drag. Din energi som driver din kropp framåt under en IRONMAN-tävling kommer som bekant i första hand från kolhydrater och fett. Vårt huvudproblem som långdistansare är att vi kan bara lagra ungefär 500 g kolhydrater främst i levern och musklerna. Det betyder att du har vid full kolhydratladdning ca. 2000 kcal i snabb energi. Detta räcker beroende hur snabbt du kör ca. 1,5 timme. Är du mer ekonomisk och dessutom har en lägre fart så klarar du dig mycket längre. Konsten är att du tar upp så mycket energi som möjligt under loppet (300 – 400 kcal/h) och samtidigt har rätt tempo. På så vis klarar du hela loppet med en jämnare energiförbrukning och du undviker att gå in i den berömda väggen. Vi antar att du tävlar i 12 timmar så kan du alltså ”spela” med ca. 5500kcal kolhydrater. Eller ca 450kcal i form av snabb energi. Beroende på hur bra du är på fettförbränning ju högre tempo kan du hålla under hela loppet.
Vad kan du då göra i förväg för att komma till tävlingen i så bra status ang näring och vätskebalans som möjligt?
- Första dagarna i sista veckan innan tävlingen är det en bra idé att dra ner något på kolhydrater och öka andelen protein och fett i kosten. Här är det viktigt att dricka ordentligt då mindre andel kolhydrater även binder mindre mängd vatten.
- De sista dagarna innan tävlingen ökar du kolhydratandelen igen till 8 – 12 g kolhydrater per kilo kroppsvikt. Det är dock smart att under de sista två dagar ta något mindre 6- 10 g kolhydrater per kilo kroppsvikt. Detta gör du också för du har en lägre energiförbrukning pga mindre träning.
- Undvik mat som du vet är mer besvärlig för magen som bönor och mycket fiber.
Angående mängd vätska du ska inta per dag fram till tävlingsmorgonen finns inga exakta rekommendationer men att kasta vatten ca. var 4:e till 5:e timme är ett bra riktsnöre. Det är även en bra idé att salta maten lite extra den sista veckan innan tävlingen.
Imorgon ta vi några tips för tävlingsdagen.
Lycka till med dina förberedelser!
(Du är välkommen att skicka just dina frågor inför tävlingen!)
Senaste inläggen
- 5 tips som räddar din IRONMANtävling och som du sannolikt inte har hört förut.
- Det är skillnad att följa en utveckling eller att leda den! Nu leder vi den
- Det är tufft att följa sin plan – back stage hos en triathloncoach som själv tävlade i IRONMAN Kalm…
- Om du är man behöver du inte läsa vidare
- Laponia Triathlon - när Lappland kräver mycket och ger dig allt!
- Tiden går fort när man har roligt
- Antihjälte eller vad?
- If others train harder - train smarter!
- 15% bättre på 1000 dagar eller är det bara snack?
- Vad är det som är så märkvärdigt med Kalmar IRONMAN ellervarför det blev 2100 kr till Barncancerfon…
Senaste kommentarer
Arkiv
Länkar
Etiketter
långpass flexibility uthållighet slang bucket list upplägg ironmankalmar rörlighetsträning självförtroende träning, partner, mental, tacksamhet rocky kolhydrater kanske under loppet järnmannen kalmar coaching ironmansweden filosofi dundret #15%1000days wien sapmi foam roll syn på träning stora sjöfallet matplan pacing stämning träningsupplägg motivation utbildning race plan training energiförbrukning tävling kalmar tacksamhet långsiktiga mål målsättning marathon träning löpning tävlingsförberedelse triathlon ironman mentalträning laponia triathlon 67n hållbart träning energiintag energi norrland gällivare drömmar cykel kalmar triathlon ironmandistans träningsplan laponi 1 mil naprapat näring midnattssol racereport tankar tryck innan tävling bilder ändra perspektiv livspusslet styrketräning material kohydrater nationalpark muddus däck mat hamstring uppdatering post-competition depression toppning glädje natur sarek pendling pre-race fett maraton
Arkiv
Senaste inläggen
- 5 tips som räddar din IRONMANtävling och som du sannolikt inte har hört förut.
- Det är skillnad att följa en utveckling eller att leda den! Nu leder vi den
- Det är tufft att följa sin plan – back stage hos en triathloncoach som själv tävlade i IRONMAN Kalm…
- Om du är man behöver du inte läsa vidare
- Laponia Triathlon - när Lappland kräver mycket och ger dig allt!
- Tiden går fort när man har roligt
- Antihjälte eller vad?
- If others train harder - train smarter!
- 15% bättre på 1000 dagar eller är det bara snack?
- Vad är det som är så märkvärdigt med Kalmar IRONMAN ellervarför det blev 2100 kr till Barncancerfon…
Länkar
Senaste kommentarer
-
Susanna Bergqvist » Om du är man behöver du inte läsa vidare: ”Hej Intresserad av din coachning vad tar du i pris ?”
-
Bernhard » Laponia Triathlon - när Lappland kräver mycket och ger dig allt!: ”Tack Mats och Nicklas. Kul att ni gillade rapporten och kanske blev lite inspire..”
-
Mats Pettersson » Laponia Triathlon - när Lappland kräver mycket och ger dig allt!: ”Först ett grattis till din prestation och sen: så kul att ta del av din rapport ..”
-
Nicklas Johansson » Laponia Triathlon - när Lappland kräver mycket och ger dig allt!: ”Grymt bra skrivet och beskrivet! Kändes ju som jag själv gjorde loppet, eller s..”
-
Ingrid Björk » 15% bättre på 1000 dagar eller är det bara snack?: ”Hej! Gillar verkligen det du skriver och beskriver. Spännande med din utmaning!”
Senaste nyheter
Arkiv
Länkar
Etiketter
självförtroende träning, partner, mental, tacksamhet rocky kolhydrater mat under loppet järnmannen kalmar coaching ironmansweden filosofi dundret #15%1000days wien sapmi innan tävling syn på träning stora sjöfallet matplan pacing stämning träningsupplägg motivation utbildning race plan maraton fett pre-race pendling sarek natur glädje toppning drömmar gällivare norrland energi ironmandistans kalmar triathlon cykel marathon träning löpning tävlingsförberedelse triathlon ironman mentalträning laponia triathlon 67n hållbart träning energiintag energiförbrukning training målsättning långsiktiga mål tacksamhet kalmar tävling rörlighetsträning ironmankalmar upplägg bucket list slang uthållighet flexibility långpass träningsplan laponi 1 mil naprapat näring midnattssol racereport tankar tryck foam roll bilder ändra perspektiv livspusslet styrketräning material kohydrater nationalpark muddus däck kanske hamstring uppdatering post-competition depression
'mat'
Bortsett från den fysiska och mentala träningen är näringsintag före och under tävlingen ett mycket avgörande moment. Kanske är därför så många även oroliga och nervösa för hur de ska göra.
Speciellt i en tid där det ter sig att det finns flera dieter än religioner så kan det vara svårt att som coach ge allmängiltiga råd. Den som absolut inte äter kött behöver en helt annan ansats än den som hanterar sitt proteinintag i första hand med kött. En gluten eller laktosintolerans, där menar jag de som har en diagnos, behöver ha en annan plan än de som är allätare med stålmage.
Några generella riktlinjer gäller ändå:
Så att det inte blir en nutritionsföreläsning bara några korta drag. Din energi som driver din kropp framåt under en IRONMAN-tävling kommer som bekant i första hand från kolhydrater och fett. Vårt huvudproblem som långdistansare är att vi kan bara lagra ungefär 500 g kolhydrater främst i levern och musklerna. Det betyder att du har vid full kolhydratladdning ca. 2000 kcal i snabb energi. Detta räcker beroende hur snabbt du kör ca. 1,5 timme. Är du mer ekonomisk och dessutom har en lägre fart så klarar du dig mycket längre. Konsten är att du tar upp så mycket energi som möjligt under loppet (300 – 400 kcal/h) och samtidigt har rätt tempo. På så vis klarar du hela loppet med en jämnare energiförbrukning och du undviker att gå in i den berömda väggen. Vi antar att du tävlar i 12 timmar så kan du alltså ”spela” med ca. 5500kcal kolhydrater. Eller ca 450kcal i form av snabb energi. Beroende på hur bra du är på fettförbränning ju högre tempo kan du hålla under hela loppet.
Vad kan du då göra i förväg för att komma till tävlingen i så bra status ang näring och vätskebalans som möjligt?
- Första dagarna i sista veckan innan tävlingen är det en bra idé att dra ner något på kolhydrater och öka andelen protein och fett i kosten. Här är det viktigt att dricka ordentligt då mindre andel kolhydrater även binder mindre mängd vatten.
- De sista dagarna innan tävlingen ökar du kolhydratandelen igen till 8 – 12 g kolhydrater per kilo kroppsvikt. Det är dock smart att under de sista två dagar ta något mindre 6- 10 g kolhydrater per kilo kroppsvikt. Detta gör du också för du har en lägre energiförbrukning pga mindre träning.
- Undvik mat som du vet är mer besvärlig för magen som bönor och mycket fiber.
Angående mängd vätska du ska inta per dag fram till tävlingsmorgonen finns inga exakta rekommendationer men att kasta vatten ca. var 4:e till 5:e timme är ett bra riktsnöre. Det är även en bra idé att salta maten lite extra den sista veckan innan tävlingen.
Imorgon ta vi några tips för tävlingsdagen.
Lycka till med dina förberedelser!
(Du är välkommen att skicka just dina frågor inför tävlingen!)
'mat'
Bortsett från den fysiska och mentala träningen är näringsintag före och under tävlingen ett mycket avgörande moment. Kanske är därför så många även oroliga och nervösa för hur de ska göra.
Speciellt i en tid där det ter sig att det finns flera dieter än religioner så kan det vara svårt att som coach ge allmängiltiga råd. Den som absolut inte äter kött behöver en helt annan ansats än den som hanterar sitt proteinintag i första hand med kött. En gluten eller laktosintolerans, där menar jag de som har en diagnos, behöver ha en annan plan än de som är allätare med stålmage.
Några generella riktlinjer gäller ändå:
Så att det inte blir en nutritionsföreläsning bara några korta drag. Din energi som driver din kropp framåt under en IRONMAN-tävling kommer som bekant i första hand från kolhydrater och fett. Vårt huvudproblem som långdistansare är att vi kan bara lagra ungefär 500 g kolhydrater främst i levern och musklerna. Det betyder att du har vid full kolhydratladdning ca. 2000 kcal i snabb energi. Detta räcker beroende hur snabbt du kör ca. 1,5 timme. Är du mer ekonomisk och dessutom har en lägre fart så klarar du dig mycket längre. Konsten är att du tar upp så mycket energi som möjligt under loppet (300 – 400 kcal/h) och samtidigt har rätt tempo. På så vis klarar du hela loppet med en jämnare energiförbrukning och du undviker att gå in i den berömda väggen. Vi antar att du tävlar i 12 timmar så kan du alltså ”spela” med ca. 5500kcal kolhydrater. Eller ca 450kcal i form av snabb energi. Beroende på hur bra du är på fettförbränning ju högre tempo kan du hålla under hela loppet.
Vad kan du då göra i förväg för att komma till tävlingen i så bra status ang näring och vätskebalans som möjligt?
- Första dagarna i sista veckan innan tävlingen är det en bra idé att dra ner något på kolhydrater och öka andelen protein och fett i kosten. Här är det viktigt att dricka ordentligt då mindre andel kolhydrater även binder mindre mängd vatten.
- De sista dagarna innan tävlingen ökar du kolhydratandelen igen till 8 – 12 g kolhydrater per kilo kroppsvikt. Det är dock smart att under de sista två dagar ta något mindre 6- 10 g kolhydrater per kilo kroppsvikt. Detta gör du också för du har en lägre energiförbrukning pga mindre träning.
- Undvik mat som du vet är mer besvärlig för magen som bönor och mycket fiber.
Angående mängd vätska du ska inta per dag fram till tävlingsmorgonen finns inga exakta rekommendationer men att kasta vatten ca. var 4:e till 5:e timme är ett bra riktsnöre. Det är även en bra idé att salta maten lite extra den sista veckan innan tävlingen.
Imorgon ta vi några tips för tävlingsdagen.
Lycka till med dina förberedelser!
(Du är välkommen att skicka just dina frågor inför tävlingen!)

Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Susanna Bergqvist » Om du är man behöver du inte läsa vidare: ”Hej Intresserad av din coachning vad tar du i pris ?”
-
Bernhard » Laponia Triathlon - när Lappland kräver mycket och ger dig allt!: ”Tack Mats och Nicklas. Kul att ni gillade rapporten och kanske blev lite inspire..”
-
Mats Pettersson » Laponia Triathlon - när Lappland kräver mycket och ger dig allt!: ”Först ett grattis till din prestation och sen: så kul att ta del av din rapport ..”
-
Nicklas Johansson » Laponia Triathlon - när Lappland kräver mycket och ger dig allt!: ”Grymt bra skrivet och beskrivet! Kändes ju som jag själv gjorde loppet, eller s..”
-
Ingrid Björk » 15% bättre på 1000 dagar eller är det bara snack?: ”Hej! Gillar verkligen det du skriver och beskriver. Spännande med din utmaning!”
Arkiv
Länkar
Etiketter
tryck tankar racereport midnattssol näring naprapat 1 mil laponi träningsplan långpass flexibility uthållighet slang bucket list upplägg ironmankalmar rörlighetsträning självförtroende träning, partner, mental, tacksamhet rocky hamstring kanske under loppet järnmannen kalmar coaching ironmansweden filosofi dundret #15%1000days wien sapmi foam roll ironmandistans kalmar triathlon cykel drömmar gällivare norrland energi laponia triathlon 67n marathon mentalträning tävlingsförberedelse triathlon ironman löpning hållbart träning energiintag träning långsiktiga mål tacksamhet kalmar tävling energiförbrukning training målsättning innan tävling bilder ändra perspektiv livspusslet styrketräning material kohydrater nationalpark muddus däck mat kolhydrater uppdatering post-competition depression toppning glädje natur sarek pendling pre-race fett maraton race plan utbildning motivation träningsupplägg stämning pacing matplan stora sjöfallet syn på träning
Susanna Bergqvist » Om du är man behöver du inte läsa vidare: ”Hej Intresserad av din coachning vad tar du i pris ?”
Bernhard » Laponia Triathlon - när Lappland kräver mycket och ger dig allt!: ”Tack Mats och Nicklas. Kul att ni gillade rapporten och kanske blev lite inspire..”
Mats Pettersson » Laponia Triathlon - när Lappland kräver mycket och ger dig allt!: ”Först ett grattis till din prestation och sen: så kul att ta del av din rapport ..”
Nicklas Johansson » Laponia Triathlon - när Lappland kräver mycket och ger dig allt!: ”Grymt bra skrivet och beskrivet! Kändes ju som jag själv gjorde loppet, eller s..”
Ingrid Björk » 15% bättre på 1000 dagar eller är det bara snack?: ”Hej! Gillar verkligen det du skriver och beskriver. Spännande med din utmaning!”